Maar wat er bij mij niet ingaat is hoe je een tekst kunt schrijven in LaTeX. De markup code stuurt je in de war en tijdens het typen is de bladspiegel niet om aan te zien. Hou er rekening mee dat veel, zo niet de meeste, teksten vooral gelezen worden vóór ze afgedrukt of gefinaliseerd worden. Dat heet dan een werkdocument.
Eén optie is te starten in Word, en de finale versie in LaTeX te maken indien nodig. In veel gevallen zal dat niet kunnen, omdat er bijvoorbeeld een template opgelegd wordt door een consortium of een opdrachtgever.
- Type de tekst in Word, tenzij er wiskundige afleidingen in voorkomen, dan ga je meteen aan de slag in LaTeX.
- Exporteer het bestand (.doc) naar LaTeX (.tex) met Word-to-LaTeX
- Maak de tabellen altijd in Excel
- Converteer de tabel naar LaTeX met Excel2latex
- Voeg de tabellen in en check de cross-references
- Kuis de opmaak
- \title{titel hier} in de heading
- \data{datum hier} in de heading
- \maketitle als titel
- \section{} en \subsection{} als titels van de paragrafen
- \usepackage{verbatim} in de heading en \begin{comment} \end{comment} om tijdelijk syntax weg te laten (vb. uit Word overgenomen marges)
Voordeel: je ziet meteen een behoorlijke tekst en moet alleen kleine wijzigingen doorvoeren in de .tex-file.
Nadeel: met het gratis programma worden formules overgenomen als afbeeldingen. Je kan ze dus niet bewerken. Er zijn enkele betalende alternatieven, zoals GrindEQ, die dit wel kunnen. Ze doen het echter niet noodzakelijk beter voor andere omzettingen.
De tweede optie is meteen een LaTeX document maken.
Links
De tweede optie is meteen een LaTeX document maken.
- Werken met twee schermen is een must.
- Voor documenten met veel verwijzingen, grafieken en formules is dit een must.
- Grafieken kan je in één map plaatsen als pdf's, aangeduid via graphicspath. De kwaliteit van vectorafbeeldingen is niet te evenaren met .jpg/.bmp/.png of zelfs .tiff. Word kan overweg met .emf en .wmf, maar microsoft ontmoedigt deze formaten zelf in de recentere windows versies. Bovendien blijft consistent schalen een probleem in MS Office en is de controle over de bladspiegel onmogelijk. LaTeX daarentegen heeft eigen algoritmes om figuren een plaats te geven, die je desnoods kan overrulen.
- Je kan de tex-file altijd downgraden naar een ander soort tekstbestand. Er is een optie om te exporten naar html en naar rdf, maar ik heb die nog niet aan de praat gekregen.
- Het grootste probleem zijn de vreemde tekens, waar LaTeX niet mee overweg kan: een ö wordt in LaTeX \"{o}. Voor ç, û, etc. gelden gelijkaardige problemen. LaTeX verstaat deze karakters echt wél mits het oproepen van inputenc: \usepackage[utf8]{inputenc}. Dat kon gebruiksvriendelijker, natuurlijk.
- Ik heb geen idee of de bibliografie dan ineens mee geëxporteerd wordt. Laten we het hopen.
Links
- Een overzicht van de packages van LaTeX: http://philippleser.de/physics/latex