donderdag 14 februari 2013

Economische desinformatie in de pers

Veel opinie schrijf ik hier niet, maar vandaag doen we het toch. Ik blader even door De Morgen - online natuurlijk:

30 januari 2013: "Inflatie daalt sterk na aanpassing berekening"
Men vergelijkt waarschijnlijk de jaar-op-jaar consumptieprijsindex van januari en december. Dat soort dingen durft al eens flucturen, wat kan te wijten zijn aan de daling van december op januari dit jaar of een omgekeerde beweging vorig jaar. De meest waarschijnlijke verklaring van een terugval van het prijspeil is ... crisis, terugval van de vraag. De winterkoopjes zijn geen succes geweest, de spaarquote stijgt, Alexander De Croo is minister van pensioenen geworden, ... wat moet men nog meer hebben om te wanhopen?

Is het dan onmogelijk dat de 'methodologisch' wijzigingen aan de index een impact hebben gehad? Wat mij betreft, op dit moment: inderdaad. Lonen worden gebaseerd op basis van een drie maandelijks voortschrijdend gemiddelde van de 'sociale index' of gezondheidsindex. Soms zijn de maten nog exotischer. Die aanpassing gebeurt enkel bij het overschrijden van de spilindex (een verschil van 2 procent op de index ten opzichte van de vorige aanpassing), of op gezette tijdstippen. Dat is niet noodzakelijk januari. Maar zelfs dan kan de mindere indexering van de lonen pas een effect hebben op de prijzen in februari, want lonen worden meestal op het eind van de maand betaald. Tenzij men nu al denkt geld over te hebben. Het is allemaal eerder koffiedik kijken dan wetenschap.

7 februari 2013 "België hoog maar stabiel op 'Big Mac'-index"
Het tij is blijkbaar echt gekeerd, want Big Mac's worden niet duurder. Wel in Italië, en dat is nefast voor de export. Tja... Ik wist niet dat onze Big Mac's uit Italië kwamen. Enfin, lachen met de Italianen, ze vragen er ook om, maar dit is opnieuw meer infotainment dan iets anders.

14 februari "Lonen in België stegen 5,1 procent meer dan bij buren"
We gaan dat Technisch Verslag dan eens lezen, maar het gaat waarschijnlijk over de loonkost, en niet de lonen. Hoe dan ook is het eigenaardig, want de loonstijging zelf (gemeten met de ICL) is in België bij de laagste van Europa en zit serieus onder de productiviteitsstijging. Hoe komt het dan dat de loonkost sterker stijgt? Belastingen zijn één ding, maar compositie-effecten spelen ook een rol: als meer Belgen in een goede job terechtkomen - in vergelijking met het buitenland - dan zal ons relatieve loonpeil ook stijgen. Is dit een concurrentiehandicap? Niet noodzakelijk. Het kan zijn dat er veel lageloonjobs verdwijnen, maar dit kan niet het gevolg zijn van de loonevolutie want die is lager dan elders (enfin, Duitsland doet nog slechter). Er is dus een verandering van de economie, richting jobs voor hoger opgeleiden, en dat willen we toch?