woensdag 19 februari 2014

Modelspecificatie: RESET test

Ramsey's specificatietest (RESET test) onderzoekt of er quadratische of kubieke termen moeten toegevoegd worden aan het model. Het komt neer op een F-test voor de gecombineerde significantie van de coëfficiënten van de toegevoegde voorspelde waarden uit een lineair model.

maandag 17 februari 2014

The Wage Curve

In 1995 publiceerden David Blanchflower en Andrew Oswald The Wage Curve. Daarin vonden ze een quasi universele negatieve relatie tussen de werkloosheid en de lonen. Dit klinkt weinig verbazingwekkend: indien de werkloosheid hoog is, is er een overaanbod aan werknemers, die elkaar onderbieden.

Toch is dit moeilijk te begrijpen vanuit een klassiek supply & demand denkkader. Nemen we een normale dalende vraagcurve en een stijgende aanbodscurve. Het totale aanbod is inelastisch, en bepaalt de werkloosheid (het verschil met het evenwicht). Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. De vraag daalt, waardoor het evenwicht zich verplaatst langs de aanbodscurve, en de werkloosheid toeneemt.
  2. Men bevindt zich niet in het evenwicht, maar ergens op een punt met een lager loon en boven de aanbodscurve. 
Dit zijn twee eigenaardige posities. In de eerste moeten we een verklaring vinden voor de daling van de vraag. Depreciatie van het kapitaal (uitgestelde investeringen) of technologische achterstand zijn de eerste kandidaten. Naderhand verwachten we echter dat het totale aanbod endogeen is, en zich eveneens zal bijstellen. In het tweede geval is er een imperfecte marktwerking. In het schema bevinden we ons op een punt op of boven de aanbodscurve en onder het equilibrium, waar bij perfecte concurrentie hogere lonen mogelijk zijn. Dit is niet het geval, bijvoorbeeld door beperkte arbeidsmobiliteit, waardoor de werkgever als een monopsonist opereert en louter rekening dient te houden met de (lokale) aanbodscurve. In dit geval kan de werkloosheid als exogeen opgevat worden: neemt de werkloosheid af, dan is er effectief druk om hogere lonen uit te betalen.

Het zou interessant zijn een decompositie te doen van de wage curve volgens het aandeel vraagverschuiving en het aandeel marktimperfectie.

MathJax

To include LaTeX formatting in a blog, one should just load the MathJax script if needed. The example below also loads AMSmath and AMSsymbols, so simple formatting goes easily. Put this on top of the page:

<script src="http://cdn.mathjax.org/mathjax/latest/MathJax.js" type="text/javascript">    
    MathJax.Hub.Config({
        HTML: ["input/TeX","output/HTML-CSS"],
        TeX: { extensions: ["AMSmath.js","AMSsymbols.js"], 
               equationNumbers: { autoNumber: "AMS" } },
        extensions: ["tex2jax.js"],
        jax: ["input/TeX","output/HTML-CSS"],
        tex2jax: { inlineMath: [ ['$','$'], ["\\(","\\)"] ],
                   displayMath: [ ['$$','$$'], ["\\[","\\]"] ],
                   processEscapes: true },
        "HTML-CSS": { availableFonts: ["TeX"],
                      linebreaks: { automatic: true } }
    });
</script>

Andrew Oswald

http://www.andrewoswald.com/

Britse economist met interesse in arbeidseconomie, happiness, etc.

Publiceerde samen met Blanchflower uitgebreid rond de Wage Curve, het negatieve verband tussen werkloosheid en lonen.