We worden om de oren geslagen met Salarisonderzoeken, maar om een vergelijking te maken tussen verschillende onderzoeken, of binnen een onderzoek tussen verschillende groepen, is het van belang de samenstelling van de loonvariabelen goed te definiëren en daar de consequenties van in te zien.
Ik geef een overzicht van de belangrijkste looncomponenten, met een korte uitleg die je anders ook wel vindt via Google, en eventueel enkel kanttekeningen.
Conventioneel (baremiek loon)
Wettelijk minimumloon voor een functie, eventueel volgens anciënniteit.
Basisloon
Het basisloon is het conventioneel loon met een onderhandelde loonsverhoging (evt. bij aanvang van de job). Het conventionele deel wordt automatisch geïndexeerd, voor de extra vaste looncomponent is dit niet noodzakelijk het geval.
Individuele bonus
Variabel inkomen dat een werknemer krijgt uitgekeerd indien hij bepaalde, individuele, vooraf vastgelegde targets heeft behaald. Deze beloningsvorm ondersteunt resultaatsturing; de focus ligt op de output.
Gratificatie
Een spontane beloning voor het leveren van een bijzondere prestatie, zonder dat er vooraf expliciet sprake was van een target. Daarbij hoeft het overigens niet per se te gaan om een geldbedrag.
Eindejaarspremie of 13de maand
Dit is een bonus bij het loon in december. Deze bonus kan vastgelegd zijn in een sectoraal akkoord of in een individuele arbeidsovereenkomst, en maakt in deze gevallen deel uit van het salaris.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dertiende_maand
Enkel Vakantiegeld
Dit is het loon voor de dagen waarop vakantie wordt genomen. De hoogte van het enkel vakantiegeld is afhankelijk van de arbeidsprestaties in het voorafgaande jaar. Indien deze niet gewijzigd zijn, komt dit neer op een continuering van de verloning bij bedienden. Bij arbeiders wordt het enkel vakantiegeld geraamd op 8% van het brutojaarloon en moet gewacht worden op de uitbetaling tot de hoofdvakantie.
Dubbel vakantiegeld
Het dubbel vakantiegeld is een premie. Voor bedienden bedraagt deze 92% van het brutomaandloon. Voor arbeiders is dit 7.8% van het brutojaarloon. Met de hoofdvakantie ontvangen arbeiders bijgevolg 15.8% vakantiegeld.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vakantiegeld (gaat ook in op vertrek-vakantiegeld)
http://www.vacature.com/art566 (voor bedienden, beschouwt ook het effect van variabel loon)
Extralegale vergoedingen
Hier kan je een boek over schrijven. Werkgevers zullen meestal een belastingsvoordeel of schaalvoordeel hebben, zodat de impact op de loonkost lager is dan de verhoging van het inkomen van de werknemer. Om die reden is het een gemakkelijke manier om beide partijen tevreden te stellen. Extralegale vergoedingen worden echter niet in rekening gebracht om rechten op te bouwen (vb. werkloosheidsuitkering, pensioen, ...). Bij het opstellen van een loonindicator zijn deze voordelen moeilijk te bevragen omwille van hun diversiteit, veranderlijkheid, het statusaspect en de inschatting van de waarde. Bij de balanscentrale van de Nationale Bank is echter per bedrijf de kost van deze voordelen bekend.
- Cheques: cultuur- en sportcheques, milieucheques, maaltijdcheques (bekende merken: Sodexho en Accor)
- Bedrijfswagens (tankkaart), abonnement openbaar vervoer, bedrijfsfiets, kilometervergoeding
- Bedrijfsaankopen, collectieve aankopen, kortingen
- GSM, telefoonabonnement, internetaansluiting
- Groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, pensioenfonds
- Huisvesting, au pair, onderwijs, etc. (voordelen voor expats)
- Aandelen, opties, obligaties
- Soms meegerekend: strijkdienst, kinderopvang
Context
Project loonvorming: zoeken naar een vergelijkbaar loonbegrip voor arbeiders en bedienden. Het eigenaardige was dat de gebruikelijke veronderstelling, als zouden
alle arbeiders uitbetaald worden via de 'vakantiekas' (Rijksdienst voor Jaarlijkse vakantie), eigenlijk niet klopt. Bovendien is er nog een derde optie, naast de kas en de RSZ, namelijk 'Blanco'. We hebben daarom geen rekening gehouden met het statuut, maar wel met de uitbetalingsinstelling om het vakantiegeld te berekenen / verdisconteren.
Project Wage Gap: zoeken naar een zo ruim mogelijk loonbegrip in administratieve data.